Leggyakoribb szakkifejezések

Aktivitási periódus: szabadfogásban, ha az egyik versenyző az akciók megakadályozására törekszik, vagy két perc után is 0-0 az állás, a bíróknak meg kell jelölniük a passzív versenyzőt, majd ez után fél perces periódus kezdődik, és ha ebben sem születik akció, akkor a passzív birkózó ellenfele kap egy pontot.

Erőnyerő: az a versenyző, akinek valamely fordulóban nem jut ellenfél, és így mérkőzés nélkül jut tovább a következő fordulóba.

Győzelmi arányok:
• pontozásos győzelem: 3 pont a győztesnek, 0 pont a vesztesnek (amennyiben nem hajtott végre technikai akciót), 1 pont jár a vesztesnek is, ha veresége ellenére volt technikai akciópontja,
• technikai tus-győzelem: 4 pont a győztesnek, 0 pont a vesztesnek (amennyiben nem hajtott végre technikai akciót), 1 pont jár a vesztesnek is, ha veresége ellenére volt technikai akciópontja,
• tus-győzelem: 4 pont a győztesnek, 0 pont a vesztesnek (tíz pont különbségnél).

Intés: a versenybírók intézkedése, amely vagy a passzív versenyző figyelmeztetésére (büntetésére) szolgál, vagy a szabálytalankodó, durva vagy a küzdőtérről kimenekülő versenyző elleni szankciót jelzi. A passzív birkózásért adott intést „P” betűvel jelölik, és nincs korlátozva a kiosztott intések száma, míg a szabályoknak súlyosan vétő versenyző ellen kirótt intést „0”-val jelölik. Ebben az esetben a harmadik „0” intést kapott versenyzőt vesztesnek nyilvánítják.

Kettős járom (más néven dupla Nelson): fogástechnika, melynek igen korlátozott az alkalmazása. Lényege, hogy az egyik birkózó mindkét karjával hátulról átkulcsolja a másikat annak hónalja alatt, és a kezeit a tarkójára feszítve leszorítja őt. Női és fiatalabb versenyzők számára tilos a használata, a felnőtt férfi versenyzők pedig csak oldalról hajthatják végre.

Kétváll, tus: a legértékesebb győzelem, amely akkor ítélhető meg, ha az ellenfél mindkét válla vagy lapockája egy időben érinti a szőnyeget, és úgy marad két másodpercig.

Kizárás: a versenyző vesztessé nyilvánítása, egyben a további versenyből való kizárása. A kizárást fegyelmi eljárás követi. Kizárást von maga után a súlyos sportszerűtlen magatartás, ha az ellenfél testi épségét veszélyeztető szándékos cselekmény előzi meg, a versenybíróság megsértése vagy a szándékos csalás. Kizárják azt a versenyzőt is, aki egy adott mérkőzésre nem áll ki, kivéve az orvosilag igazolt sérülés esetében;
• kettős kizárás: mindkét versenyző 0 pontot kap, és mindkettőjüket kizárják a versenyből. A kizárt versenyző nem érhet el helyezést.
• kizárás: 4 pont a győztesnek, 0 pont a vesztesnek, és a vesztes nem folytathatja a versenyt,
• leléptetés: 4 pont a győztesnek, 0 pont a vesztesnek.

Kötöttfogás: A birkózás egyik szakága. Szabályai értelmében tiltott a lábkulcs, a gáncs és a derék alatti fogás alkalmazása.

Leléptetés: a versenyző vesztessé nyilvánítása abban az esetben, ha szabálytalanság elkövetéséért már kétszer megintették, és ismételten szabálytalanságot követ el (harmadik „0” intés). Leléptetik azt a versenyzőt is, akit egészségének megóvása érdekében. az orvos nem enged tovább birkózni.

Menetidő: napjainkban 3 perc, diák és kadet versenyeken 2 perc, amelyet a bírói síp megszólalásától az újbóli megszólalásig szakaszosan mérnek, tehát csak a küzdelem közbeni idő számít. A mérkőzések két menetből állnak.

Nagy ívű dobás: a sportág leglátványosabb akciója, jutalompont jár érte, amelynek értéke 5 pontig terjedhet.

Par terre (parterhelyzet): kötöttfogásban a versenyzőnek a szőnyeg közepén, fejjel az elnöki asztal felé térden állva úgy kell elhelyezkednie, hogy egyidejűleg kinyújtott könyökkel a karjaira támaszkodik és mindkét kézfeje legalább húsz centiméterre van térdeitől. Ellenfele mindkét tenyerét a térdelő lapockájára helyezi, várva a bíró jelzését a küzdelem megkezdésére. Ezt a helyzetet a bírók akkor rendelik el, ha versenyzőt megintik, és ellenfele ebből a pozícióból akar tovább birkózni.

Passzivitás: az a helyzet, amikor az egyik versenyző kizárja ellenfelét a támadás indításának lehetőségéből, és ő sem próbál támadást kezdeményezni.

Szabadfogás: A birkózás egyik szakága. Szabályai szerint az egész testen végrehajthatók fogások, és megengedett a láb használata akció során, azaz lehet kulcsolni vagy gáncsolni is.

Technikai fölény: ha az egyik versenyző 7 pont különbséget ér el a két menet során bármikor, vagy ötpontos nagy ívű dobást, vagy két hárompontos dobást hajt végre, és ezzel több pontja van, mint ellenfelének.

Tusveszélyes helyzet: amikor a megtámadott versenyző hátának síkja 90 foknál kisebb szöget zár be a szőnyeg síkjához képest. Az ellenfél tusveszélyes helyzetben tartása minimum öt másodpercig plusz 1 pontot ér az akciót végrehajtó javára.

Zárt birkózás: a versenyző olyan magatartása, amelynek célja a folyamatos küzdelem elkerülése. Formái: csuklófogás, fejbetámasztás, menekülés, a fogások szabálytalan elhárítása.

Advertisements