Legfontosabb versenyszabályok a cselgáncsban

Küzdőtér:
A cselgáncs küzdelmet fedett sportcsarnokban rendezik meg. A verseny a tatamin folyik, amely manapság többnyire préselt habból vagy fűből készül. Így a talaj rugalmas és jól tompítja az eséseket.
A küzdőtér 8-10 méteres területen zajlik. Ezt a kocka alakú területet piros színű veszélyzónával határolják. Ezen túl kap helyet a biztonsági zóna, amely 4 méter széles. A küzdőtér és a biztonsági zóna tatamijának eltérő színűnek kell lennie. A küzdőtér közepére egymástól 4 méterre egy 10 cm széles és 50 cm hosszú fehér és kék színű öntapadó csíkot kell felragasztani. Ezek a pontok jelölik a versenyzők kezdő helyzetét.
Minden szőnyeghez két eredményjelző táblát kell elhelyezni. Az elektromos tábla használata esetén tartalékként kézi táblákat is igénybe lehet venni, meghibásodás esetén.
A küzdelmet általában egy vezetőbíró irányítja és két oldalbíró irányítja. A két oldalbíró a szőnyeg szélénél, a tatamin kívül ülve figyeli a mérkőzést. A verseny idejét három személy méri, ebből egyikük a mérkőzésidőt méri, a másik a leszorítási időt, a harmadik pedig ellenőrzi két társának tevékenységét, korrigálja az esetlegesen felmerülő hibákat.

Versenyruházat:
A versenyzők szabályos öltözete a dzsúdógi (judogi), amely két részből áll: kabátból (kimono) és nadrágból (darga). A női versenyzők számára a kabát alatt kötelező fehér trikó viselete is. A ruházat fehér és kék lehet. A kimonot egy 4-5 cm széles övvel (obi) fogják össze. Az öv színe megegyezik a versenyző övfokozatával (kyu és dan). Az övet négyszögletes kötéssel kell megkötni, miután kétszer megtekerték a derék körül. A kötés mindkét oldalán egy 20-30 cm hosszú övszakasznak kell lelógnia.

Súlycsoportok:
A férfiaknál és nőknél is 7-7 súlycsoportot határoztak meg.
A férfiaknál: 60 kg, 66 kg, 73 kg, 81 kg, 90 kg, 100 kg és nyílt kategória
A nőknél: 48 kg, 57 kg, 63 kg, 70 kg, 78 kg, +78 kg és a nyílt kategória

A küzdelem:
2013-tól kezdve csak egy vezetőbíró figyeli a mérkőzéseket, továbbá videobíró áll rendelkezésre a vitatott esetek eldöntésére.
A küzdelem során csak az lehet ippongyőzelem, ahol az ellenfél nagy lendülettel ténylegesen a hátára érkezik.
A mérkőzés a versenyzők meghajlásával kezdődik. A küzdelem minden esetben állóharccal kezdődik, miután elhangzott a versenybíró „hajime!” felkiáltása. Az állóharc több esetben is földharccal folytatódhat. Például eredménytelen dobástechnika alkalmazása után a versenyzők a földön folytathatják a küzdelmet. Amennyiben valamilyen okból kifolyólag a versenybíró „mate!” felkiáltással leállítja a küzdelmet, abban az esetben a versenyzőknek vissza kell térniük a kezdőpozícióba és a „hajime!” felkiáltás után folytatni a mérkőzést.

A versenyzők többféle technikával kényszeríthetik megadásra ellenfelüket:

Dobótechnika (nage-waza): lehet kéz- (te waza), csípő- (koshi waza), láb- (ashi waza) vetődéses technikával.

Leszorítási technika: (osaewaza): célja, hogy az ellenfél a hátára kerüljön és ne tudjon kijönni a helyzetből. A leszorítási idők: 25 másodperc ippon (10 pont), 20-24 mp wazaari (7 pont), 15-19 mp juko (5 pont), 10-14 mp koka (3 pont).

Fojtástechnika (shime waza): fojtással késztetik megadásra az ellenfelet.

Karfeszítési technika (kansetsu waza): a könyökizület feszítésével készteti megadásra az ellenfelet.

A mérkőzést egész pontot érő akcióval lehet megnyerni (ippon). amennyiben a mérkőzés során egyik versenyző sem ér el ippont, úgy a segédpontok döntik el a kimenetelt. A segédpontok nem adódnak össze, ellenben két wazaari esetén a vezetőbíró wazaari-awasate-ippont rendel el és kihirdeti a győztest. Két mérkőzés között 10 percet pihenhet a versenyző.
A szabálytalankodók enyhe vagy súlyos szabálysértéseket követhetnek el. Enyhénél a vétkes Shido büntetésben részesül, súlyosnál pedig Hansoku-make büntetésben. Állásharcban tilos az ellenfél lábának megfogása, akár védekezési vagy támadási célból történik. A szabálytalan lábfogás súlyos büntetést von maga után. Földharc átmenet esetén már megengedett az öv alatti fogás. Tiltott technika az ellenfél övével, a kabát alsó részével vagy az ujjakkal történő fojtás.
A felnőtt férfiaknál egy-egy küzdelem időtartama 5 percet vesz igénybe, a nőknél ezt az időt 4 percre csökkentették.
Amennyiben az egyik fél orvosi segítséget igényel sérülése miatt és nem tudja folytatni a küzdelmet, úgy ellenfelét kiáltják ki győztesnek.
Mérlegelés: 2014-től új előírások lépnek életbe a mérlegelést illetően. A mérkőzés előtti estén továbbra is megmérik a versenyzőket, akik másnap reggel is számíthatnak véletlenszerű mérlegelésre. A súlyhatártól való eltérés maximum 5% lehet.

Advertisements