Leggyakoribb szakkifejezések a cselgáncsban

Awazate ippon: két félpont összeadásából álló győzelem. Két waazari szükséges hozzá.
Bushido: jelentése harcos út, módszer. Íratlan erkölcsi szabályok összessége az Edo-kori (1603-1868) szamurájok részére. Olyan normatívákat tartalmaz, mint a hősiesség, a helyes döntés és az igazmondás. Alapja a konfucianizmus.
Chikara kurabe: jelentése az erő vetélkedése. Ez a legősibb japán birkózás, amelyből a későbbiekben kialakult a ju jiutsu, majd a cselgáncs.
Chui: közepesen súlyos szabálysértés büntetése. Ha valakit megintenek ezzel, úgy a másik versenyző ötpontos segédpontot, vagyis jukot kap.
Dan: jelentése fokozat, rang. Kezdetben a cselgáncsban nem létezett besorolás. Jigoro Kano, a judo megalapítója 1884-ben létrehozta a kyu/dan rendszert, amelyet tulajdonképpen a japán középiskolai sportból vett át. Először három alap (kyu)- és három haladó (dan) szintet hoztak létre. A maihoz hasonló cselgáncs övet csak 1907-ben hozta létre a sport alapító atyja. Az övek színe ekkor még csak fehér és fekete volt. A későbbiekben a fekete öv után a fehér-vörös és a vörös övet is bevezették a magasabb fokozatok jelzésére. Ma 10 dan fokozatot ismerünk. Jigoro Kano megtiszteltetésül 12 danos elismerést kapott.
Dobások: végrehajtásuk akkor megfelelő, amennyiben az ellenfél nagy ívben a hátára vagy az oldalára esik. A dobások a cselgáncs leglátványosabb elemei.
Dojo: jelentése hely az út tanulmányozására. Eredetileg meditációs gyakorlatokat végeztek a dojokban a kolostorok mellett. Később a harcművészeti iskolák is dojokban kezdtek gyakorolni. A hagyományos dojok Japánban kizárólag fából készülnek. Nálunk a gyakorlóteret tatamival fedik le.
Feszítések: a könyökízületekre korlátozódó technika.
Fojtásfogás: az ellenfelet feladásra kényszerítik a nyaki ütőér elszorításával.
Gonosen: megelőzéssel végrehajtott technikai megoldások. A dobásindításkor bekövetkezett instabil állást kihasználva a cselgáncsos gyors és határozott dobást hajt végre.
Hajime: bírói vezényszó, jelentése rajta. A küzdelem ezzel a felkiáltással kezdődik.
Hando no kuzushi: a cselgáncs egyik alapelve, jelentése: „Tolj, amikor húznak és húzz, amikor tolnak.”
Hanshi: jelentése mester, a legmagasabb övfokozatot jelöli (9-10. dan).
Hansoku make: a versenyből való kizárás, vagyis diszkvalifikáció.
Hara: jelentése has, gyomor. A hagyományos keleti gondolkodás úgy tartja, hogy a lélek forrása a KI (vagy chi), amely a hasban helyezkedik el a köldök alatt.
Időjelzés: abban az esetben, amennyiben több szőnyegen is zajlik egymástól függetlenül verseny, úgy szőnyegenként eltérő hangjelzést kell alkalmazni. Az előírt mérkőzésidő végét általában gong jelzi. A mérkőzés a felnőtt férfiaknál 5 percet, a nőknél 2014-től 4 percet vesz igénybe.
Időmérő óra: a versenyen az időmérő óra a küzdelem idejét és a leszorítás időt.
Ippon: teljes értékű győzelem. Eléréséhez az ellenfelet a hátára kell dobni és 25 másodpercig leszorítva kell tartani, vagy karját feszítve és nyakát leszorítva megvárni, amíg az feladja a küzdelmet.
Ju dan: a 10 danos mesterfokozat, amely elérése bíbor színű övvel jár.
Judogi: hagyományos judo öltözet. Mai formáját 1907-ben nyerte el. Korábban a nadrág szára és a kabát ujja is sokkal rövidebb volt, így több dobástechnikát nem tudtak alkalmazni. A versenyeken a cselgáncsozók fehér vagy kék judogit viselhetnek.
Katame waza: lefogás- és földharc technika. Sok technika rendkívül veszélyes volt, ezért Kano Jingoro sokat változtatott rajtuk. Többek között bevezették a kopogás rendszerét, amelynél a földön lévő fél kopogással jelezheti, hogy feladja a küzdelmet.
Kodokan: szó szerint: „az út tanulmányozására szolgáló intézmény”. Kano Jigoro volt a Kodokan Judo alapítója
Kyu: övfokozat. Ma 10 kyu fokozat van.
Maitta: jelentése feladom. A küzdelem során a versenyző ezzel a kiáltással adhatja fel a versenyt.
Matte!: Jelentése állj. Bírói vezényszó.
Ne waza: földharctechnikák. A legtöbb ilyen elem a ju jiutso-ból származik. Jelenleg a Nemzetközi Judo Szövetség 29 lefogás technikát fogad el. Ezek közül 9 leszorítás technika, 11 fojtástechnika és 9 karfeszítés technika. A földharc alapvetően három részből épül fel: leszorítás technikából (osae waza), a karfeszítések technikájából (kansetsu waza) és a fojtástechnikából.
Obi: jelentése öv. A tradicionális japán öltözet tartozéka. A cselgáncsban kezdetben vastag öveket használtak, a mai keskenyebb övtípus csak a 20. század elején alakult ki. Sokáig a technikák közé tartozott az övfogás, de a mai szabályok már tiltják a használatát.
Randori: bíró nélküli versenyszerű gyakorló küzdelem.
Rei: meghajlás, üdvözlés. Két főbb fajtája van: álló és térdelő üdvözlés.
Reigi: illem, etikett, amelynek betartása különösen a dojoban fontos, a tanulni vágyás szándékát is hitelesíti.
Ryu: jelentése iskola, módszer.
Seiza: hagyományos japán ülőhelyzet, amely valójában térdelés.
Sensei: a tanítómester, orvos megszólítása. Az adott iskola vezetőjét szólítják így.
Sore made: bírói vezényszó, jelentése: vége a küzdelemnek.
Súlycsoportok: a nők, férfiak, diákok, serdülők, ifjúságiak, juniorok és az U23-as kategória versenyzői különböző súlycsoportokba vannak osztva a testsúlyuk szerint, így kiegyenlítettebb a küzdelem. A felnőtteknél a legmagasabb kategória a +100 kilogramm.
Tatami: eredetileg gyékényből font szőnyeg. Japánban széleskörűen alkalmazzák, valamint a harcművészeteknél edzésre és versenyen is ezeken küzdenek a versenyzők. Manapság a szőnyeg készülhet préselt szivacsból, műanyagból vagy a hagyományos gyékényből.
Ukemi: a dobásból biztonságos leesést jelenti. A leérkezés iránya szerint négyféle esést különböztetünk meg: hátra, oldalra, előre és előre gurulásból esés. Az esésmetodika sokat fejlődött az évek során, hogy a harcosok biztonságban érkezzenek meg az esések után.
Zászlók: az időmérés során használnak zászlókat is. A sárga zászló a holt időt jelzi, a zöld pedig a leszorítást. Elektromos időmérés esetén ezek használata nem kötelező.
Zubon: cselgáncs nadrág.

Advertisements