Kátétól Harcsáig

1998-tól, Szántó Imre kapitány lemondásáig – amely az athéni olimpia után következett be – a magyar ökölvívók tíz Európa-bajnoki érmet (egy ezüstöt és kilenc bronzot), valamint egy világbajnoki bronzérmet szereztek. Időközben többen is követték Kovács és Erdei példáját: Kótai Mihály (Európa-bajnoki bronzérmes, 2000-ben) és ifjabb Balzsay Károly (Eb-ezüstérmes, 2002-ben) is profinak állt.

2004 és 2009 között idősebb Balzsay Károly vezette a válogatottat. Abban az időszakban a legjobb eredményeket Bedák Pál (2005-ben világbajnoki ezüstérmes) és Káté Gyula (Európa-bajnoki második 2008-ban) szállította, s a magyar bokszolók további öt bronzérmet szereztek a kontinensbajnokságokon.

Dr. Kovács László 2009 januárjában vette át a szövetségi kapitányi tisztséget. 2010-ben – tíz év szünet után – újra Európa-bajnokot ünnepelhettünk: Bacskai Balázs váltósúlyban győzött a moszkvai Eb-n. Káté Gyula bronzéremmel tért haza a 2009. évi világbajnokságról, Moszkvában Európa-bajnoki második lett.

Az elmúlt négy év olimpiai és világbajnoki versenyein magyar bokszoló nem állhatott dobogóra, de az Európa-bajnokságok hat érmet (a fent említett arany- és ezüst- mellett további négy bronzérmet) termettek; legutóbb a könnyűsúlyú Varga Miklós és a középsúlyú Harcsa Zoltán jutott az elődöntőbe.

Advertisements