Kokó és Madár

A rendszerváltás folyamatai, a demokratizálódás, a kapitalizálódás, a piacgazdaságba való átmenet a sportban is drámai változásokat eredményezett, illetve tett szükségessé. Az anyagi feltételek, az infrastruktúra és az intézményi háttér hiányosságai alaposan megnehezítették a további munkát. Ugyanakkor a kilencvenes évek időszakát néhány nagy tehetségű ökölvívó felbukkanása tette emlékezetessé. Kovács Istvánt 1991-ben Európa-bajnokként, majd az első magyar amatőr világbajnokként ünnepelhettük, míg a következő évben, szintén légsúlyban, harmadik lett a barcelonai olimpián. 1993-ban harmatsúlyban bokszolt, s Európa-bajnoki bronzérme után három évig küzdött az újabb sikerekért, amelyek nem maradtak el: előbb újabb Európa-bajnokságot nyert, majd huszonnégy év szünet után olimpiai aranyérmet szerzett a magyar ökölvívásnak Atlantában.

Kovács sikerei mellett további három Európa-bajnoki és két olimpiai bronzérem fémjelezte Papp László kapitányi korszakának utolsó két esztendejét.

Az 1993-as kontinensbajnokságon már Szántó Imre vezette a magyar válogatottat. Kovács 1996-os diadalmenetéig a többiek három Európa-bajnoki érmet szereztek.

Az atlantai olimpia után ismét változás történt a sportág vezetésében, az elnök dr. Csötönyi Sándor lett, aki a mai napig betölti a tisztséget, s akit időközben a nemzetközi szövetség (AIBA) európai szekciója (EUBC) végrehajtó bizottságának, majd ötfős vezető testületének is tagjává, a technikai és versenybizottság elnökévé választottak.

1997-ben Budapest rendezhette a IX. felnőtt férfi világbajnokságot. A hazai közönség előtt Kovács István pehelysúlyban, Erdei Zsolt középsúlyban szerzett aranyérmet. Kovács a profik táborában folytatta sikersorozatát: előbb a WBC nemzetközi bajnoka, majd profi Európa-bajnok lett, 2001-ben pedig kivívta a WBO világbajnoki címét, pehelysúlyban. A következő évben visszavonult.

Erdei Zsolt évei következtek; a középsúlyú öklöző két Európa-bajnoki győzelem után bronzérmes lett a 2000. évi sydneyi olimpián. Profi karrierje során 2002 és 2003 között a WBO félnehézsúlyú interkontinentális bajnoka, 2004-től 2009-ig a WBO félnehézsúlyú világbajnoka, 2009-ben a WBC cirkálósúlyú világbajnoka volt.

Advertisements