Női ökölvívás

Mivel a nők egyre több, férfiasnak tartott sportágat hódítottak meg, szükségessé vált e sportágak versenyrendszerének és intézményi hátterének felülvizsgálata, illetve kibővítése. Az 1990-es évek elején – mivel más versenyzési lehetőségük nem volt – a női ökölvívók egyre több profi gálán szerepeltek. Rövidesen megtörténtek az első hivatalos lépések is. Az AIBA 1993. november 19-i tuniszi ülésén elismerte a női ökölvívást, XIII. kongresszusa 1994. novemberi, pekingi ülésén pedig – két szavazat többséggel – hivatalosan is kétneművé nyilvánította az amatőr ökölvívó-sportágat. A világszövetség után a tagszövetségek is sorra létrehozták női bizottságaikat. 1998-ban a világ 33 országában már 15 000 női ökölvívót tartottak nyilván. 2001-ben előbb Európa-, majd világbajnokságon szerepeltek, az olimpiai játékokon pedig 2012-ben vettek részt először nők, akik három súlycsoportban (51, 60 és 75 kg) versenyeztek.

1996-ban a MÖSZ elnöksége is engedélyezte a nők versenyzését. A szövetség nyilvántartása szerint Balázs Éva, a HÓDGÉP SE bokszolója volt az első igazolt versenyzőnő. 1996-ban 13 sportegyesület 35 női ökölvívója kapott hivatalos versenyzői igazolást. Az első női országos bajnokságot, melyen 10 egyesület 22 képviselője indult, 1996. november 29. és december 1. között rendezték. Az első bajnokok (45 kg-tól 81 kg-ig): Balázs Éva és Szalma Zsuzsanna (Szegedi BC), Pataki Viktória (Veszprémi Kratosz SE), Szűcs Veronika és Szuknai Zsuzsanna (Szegedi BC), Szabó Teréz (Sárospataki TC), Végh Melinda (Mátraházi Lendület), Surány Judit (Kőbánya Óhegy SC), Ducza Anita (Mátraházi Lendület), Bozsik Ágnes (Miskolci Kinizsi) és Czékus Anita (Szegedi BC).

2001-ben a MÖSZ megalakította női bizottságát, amelynek elnöke 2013-tól Kendi Ágnes Hana kick-boksz, thai-boksz és ökölvívó versenyző, edző, bíró.

2001 az első nagy, nemzetközi sikerek éve volt. Az áprilisban, Franciaországban rendezett első Európa-bajnokságon a magyar versenyzők két ezüst- és négy bronzérmet szereztek. Novemberben, a pennsylvaniai Scrantonban lezajlott, első női amatőr világbajnokságon az esztergomi Kick-Box SE kiválósága, Pruzsinszky Ivett világbajnok lett a 71 kg-os súlycsoportban. A magyar válogatott további négy ezüstérmet szerzett, ezáltal a csapatok között a második helyen végzett.

A következő évben is világbajnokot ünnepelhettünk: Kovács Mária a +81 kilogrammos kategóriában bizonyult a legjobbnak. 2003-ban Pécs adott otthont a második kontinensviadalnak, amelyet a magyar csapat egy arany- (Kovács Mária, 86 kg), három ezüst- és három bronzéremmel tett emlékezetessé.

Bár a 2012-es londoni olimpiára egyetlen női bokszolónk sem kvalifikálta magát, női ökölvívásban Magyarország rendkívül sikeresnek mondható: öt világbajnoki és tíz Európa-bajnoki ezüstérem, valamint tizenegy világbajnoki és tizenhat Európa-bajnoki bronzérem mellett három világ- és négy kontinensbajnoki címet szereztünk (Kovács Mária 2005-ben világbajnoki, 2004-ben és 2006-ban Európa-bajnoki címét védte meg, 2007-ben pedig Csík Mónika lett Európa legjobbja a 48 kilogrammosok között).

Advertisements