Ökölvívás Versenyszabályok

A nemzetközi versenyszabályok megalkotására, kiegészítésére vagy módosítására a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (AIBA) Kongresszusa jogosult. A hazai szabályokat a MÖSZ Elnöksége az AIBA szabályaihoz igazítja.

A mérkőzéseket négyzet alakú szorítóban (ringben) rendezik. A szorítót a talajhoz vagy legfeljebb 122 cm magas dobogóhoz rögzített négy oszlopra kifeszített három-négy kötélsor határolja. A kötélsorok által határolt terület nagysága legalább 490×490 cm, legfeljebb 610×610 cm.

Az AIBA-versenyeken csak 610×610 cm nagyságú, 4 kötélsoros szorító használható. A sarkokat védőpárnával kell ellátni, melyek közül az egyik piros, a vele szemközti kék színű, a másik kettő fehér színű.

A kesztyűk anyaga bőr, súlyuk a felnőtt férfiak 69 kilogrammos súlycsoportjától felfelé 340 gramm (12 uncia), a könnyebb súlyú felnőtt, illetve az összes nem felnőtt férfi versenyzők, valamint a női versenyzők valamennyi korcsoportjában és súlycsoportjában minimum 284 g (10 uncia). A versenyzők kötelesek piros vagy kék színű kesztyűt viselni attól függően, hogy sorsolásuk szerint a szorító melyik sarkában versenyeznek. Nemzetközi versenyeken csak AIBA emblémával jelölt – és eltérő színű (például fehér) ütőfelületű – kesztyűket szabad használni. A versenyzők a kezükön – a kesztyűk alatt – egy-egy, maximum 250 cm hosszú és 5 cm széles puha, lágy szövetű bandázst (pólyát) viselnek.

További védőfelszerelés az AIBA által jóváhagyott, puha bőrből vagy műanyagból készült piros vagy kék színű fejvédő, – melynek használatát a felnőtt férfi bokszolóknál 2013-ban eltörölték – a versenyző felső fogsorára helyezett fogvédő, mélyütésvédő (nőknél vesevédő), amelynek ún. kosara alumíniumból vagy kemény műanyagból készülhet; a női versenyzőknek hasonló anyagból készült mellvédőt is kell viselni.

A versenyzők öltözéke a következő: sarok és szögek nélküli magas szárú vagy félcipő, a comb közepéig érő nadrág; a szorító sarkával megegyező – piros vagy kék –színű ujjatlan mez. A női versenyzők – az előzőkön kívül – tornadresszt is kötelesek viselni.

A versenyöltözéken fémből vagy más kemény anyagból készült, sérülést előidézhető tárgy (például biztosítótű, nyaklánc, csat stb.) viselése tilos. A versenyzők szemüveget vagy kontaktlencsét mérkőzés közben nem viselhetnek. Boka- és térdszorító, a nőknél melltartó, viselése megengedett.

A mérkőzéseket – minden versenynapon – kötelező orvosi vizsgálat és mérlegelés előzi meg. A versenyzők az orvosi vizsgálaton csak simára (frissen) borotvált arccal jelenhetnek meg. A versenyzők abban a súlycsoportban versenyezhetnek, ahová a hivatalos mérlegeléskor megállapított testsúlyuk alapján tartoznak. A mérlegelt versenyzőket – súlycsoportonként – sorsolás útján párosítják.

A versenyzők korcsoportjai:

serdülő (13–14 évesek), junior (15–16 évesek), ifjúsági (17–18 évesek), felnőtt (más néven elit; 19 évtől 40 éves korig).

A versenyzők súlycsoportjai

 Férfi ifjúsági és felnőtt versenyzők
kg felett kg-ig bezárólag
Kislégsúly (light flyweight) 46 49
Légsúly (flyweight) 49 52
Harmatsúly (bantamweight) 52 56
Könnyűsúly (lightweight) 56 60
Kisváltósúly (light welterweight) 60 64
Váltósúly (welterweight) 64 69
Középsúly (middleweight) 69 75
Félnehézsúly (light heavyweight) 75 81
Nehézsúly (heavyweight) 81 91
Szupernehézsúly (super heavyweight) 91 felett

 

Női ifjúsági és felnőtt versenyzők
kg felett   kg-ig bezárólag
Kislégsúly (light flyweight) 45 48
Légsúly (flyweight) 48 51
Harmatsúly (bantamweight) 51 54
Pehelysúly (featherweight) 54 57
Könnyűsúly (lightweight) 57 60
Kisváltósúly (light-welterweight) 60 64
Váltósúly (welterweight) 64 69
Középsúly (middleweight) 69 75
Félnehézsúly (light heavyweight) 75 81
Nehézsúly (heavyweight) 81 felett

 

A felnőtt női versenyzők első olimpiai szereplése (2012) alkalmával három súlycsoportot alkalmaztak: a légsúlyt, a könnyűsúlyt és a középsúlyt.

A mérkőzések menetideje: a mérkőzéseka felnőtt és ifjúsági férfiak versenyein 3×3 percig, a felnőtt és ifjúsági nőknél 4×2 percig, a junioroknál 3×2, a serdülőknél 3×1,5 percig tartanak. A menetek között minden korcsoportban egyperces pihenőidő van.

A mérlegelés befejezése és az első mérkőzés megkezdése között legalább 3 órának kell eltelnie. A versenyzők naponta csak egy mérkőzést vívhatnak. Versenyt (mérkőzést) csak sportszakorvos jelenlétében szabad elkezdeni és lebonyolítani.

Minden versenyzőt két szorítósegéd (edző) kísérhet a szorítóhoz, akik a menetek előtt és a szünetekben a küzdelemre előkészítik, felüdítéséről gondoskodnak, kisebb sérülését kezelik és tanácsokkal, taktikai utasításokkal látják el. Az első szorítósegédnek rendelkeznie kell érvényes sportedzői képesítéssel, és joga van a mérkőzés kezdete előtt és a menetek közötti szünetekben a szorítóba lépni. A szorítósegédek (edzők) a menetek alatt versenyzőiknek semmiféle tanácsot, utasítást, bátorítást szóban (kiáltással) vagy jelzéssel nem adhatnak.

A szabályok megtartását a szorítóban működő vezetőbíró (referee) felügyeli, akinek kötelessége, hogy megóvja a gyengébb ökölvívót a feleslegesen sok és nagy erejű ütésektől, illetve attól, hogy túlságosan nagy erőfölény alakuljon ki. A vezetőbíró a küzdelem alatt csak a következő három vezényszót használhatja: Box – amikor a menetek megkezdését vagy a megállított küzdelem folytatását rendeli el; Stop – amikor a küzdelmet valamilyen ok (például szabálytalanság, sérülés stb.) miatt megállítja, Break – amikor a versenyzők tétlen lefogását, támaszkodását kívánja megszüntetni. Erre a vezényszóra mindkét ökölvívó köteles egy-egy teljes lépést hátralépni, és csak ennek végrehajtása után kezdhet akciót vagy üthet.

Ha valamelyik versenyző megsérti a szabályokat – de a szabálytalanság nem súlyos vagy nem okoz olyan sérülést, roggyantságot, hogy azért azonnali leléptetést (diszkvalifikálást) kellene ítélni –, a vezetőbíró megállítja a küzdelmet és figyelmezteti, majd ismétlődés esetén meginti a szabálysértőt.

Egy mérkőzés folyamán ugyanazt a versenyzőt legfeljebb háromszor lehet meginteni, és a harmadik megintés után le kell léptetni. A leléptetett (diszkvalifikált) versenyző helyezést nem érhet el, érmet vagy pontot nem kaphat. Hasonlóan kell eljárni azon már párosított versenyző ellen is, aki első mérkőzése előtt visszalép, és így egyáltalán nem mérkőzik.

Ha az ökölvívó egy vagy több ütés hatásától megroggyan, megszédül, védekezésre képtelen, a vezetőbíró azonnal köteles a küzdelmet Stop vezényszóval megállítani és – angolul – legalább nyolcig számolni, ha közben a leütött versenyző ismét harcképes állapotba kerül. Ha a vezetőbíró megítélése szerint a kötelező nyolcig számolás közben vagy végén a versenyző harcképes állapotban van, Box vezényszóval engedélyt ad a küzdelem folytatására.

A versenyzők egészségének fokozottabb óvása érdekében a felnőtt és junior korú versenyzőkre egy meneten belül maximum háromszor – az egész mérkőzésen összesen négyszer –, női és kadet (ifjúsági) korú versenyzőkre egy meneten belül kétszer – az egész mérkőzésen összesen háromszor –, míg a serdülő korú versenyzőkre maximum kétszer lehet számolni, és ezután a mérkőzést be kell fejezni és döntőfölényt (RSC-t vagy RSC-H-t) hirdetni. A vezetőbíró a mérkőzést a maximálisan engedélyezett számolásnál – sőt szükség esetén számolás nélkül – előbb is befejezheti.

Ha a vezetőbíró tízig számol, a mérkőzés kiütéssel (K.O., K.O-H) fejeződik be. A versenyzők egészségének megóvása érdekében a fej K.O.-val (K.O-H) vagy döntőfölény-fejre  (RSC-H) vereséget szenvedett ökölvívók – korcsoportonként és az ilyen vereség számától függően más-más – kötelezően előírt ideig nem léphetnek szorítóba. Például eszméletvesztéssel nem járt KO-H, RSC-H vereség után a kötelező pihenőidő felnőtt és junior korcsoportban 30 nap, a kadet és a serdülő korcsoportokban 45, illetve 90 nap; de 3 hónapon belüli ismételt fej K.O. vagy fej RSC esetén a kötelező pihenőidő (hazánkban) már fél év.

Függetlenül a kötelező pihenőidőtől, az ökölvívó csak abban az esetben vehet részt ismét versenyen, mérkőzésen, ha megjelenik a rendkívüli sportorvosi vizsgálaton, és újbóli „versenyezhet” engedélyt kap.

A pontozóbírók (Judges) egymástól teljesen függetlenül – a közönségtől elkülönítve, a szorító más-más oldalán – működnek, és a versenyzők teljesítményét kötelesek korrekt módon megítélni. Csak azokat az ütéseket értékelhetik, amelyeket a kesztyű szabályos ütőfelületével (a versenykesztyűkön az ütőfelület külön színnel jelzett rész) közvetlenül, érzékelhető erővel éri az ellenfél ütésfelületét (ez a fej és törzsnek az övvonaltól felfelé számított elülső része), és az ütés szabályos körülmények között jött létre.

2013-ban egységesítették a pontozás rendszerét (ún. tízpontos rendszer). Az öt pontozóbíróból sorsolással kiválasztják az adott mérkőzés három bíróját. Ők menetenként maximum tíz pontig értékelik a versenyzőket a következőképpen:

10:9 – kis különbség a menet győztesének javára

10:8 – jelentős különbség

10:7 – nagyon jelentős különbség

10:6 – nyomasztó fölény

A pontokat a meccs végén bírónként összesítik, így alakul ki a pontozás végeredménye. A bíróknak a komoly ütések mellett figyelembe kell venniük a védekezés minőségét és az általános benyomást is.

A mérkőzések végeredménye:

  1. Pontozásos győzelem (nemzetközi jelzése: Wp.): a pontozóbírók többsége által megnevezett – több pontot szerzett – versenyző győzelmét nevezzük így.
  2. Döntetlen (Draw), ha a felek előzetesen megállapodnak abban, hogy egyenlő végső pontszám esetén a pontozóbírók „döntetlent” írhatnak a győztes neve helyére. Ilyen alapon „döntetlen” lesz a végeredmény, ha a pontozóbírók háromféle döntést hoztak: például (1) A győztes; (2) B győztes; (3) döntetlen.
  3. Győzelem feladással (RET vagy AB): ha a mérkőzést a versenyző vagy szorítósegédje – kivéve, ha a vezetőbíró számol – feladja.
  4.  Győzelem

a)      döntő fölénnyel (RSC): a zsűri akkor hirdet ki ilyen eredményt, ha az egyik ökölvívó folyamatosan túl sok és kemény ütést kényszerül elviselni, a mérkőzés kirívóan egyoldalúvá válik, ezért a vezetőbíró a találkozót beszünteti. Ilyen helyzet egyetlen leütés (jele: Kd) nélkül is kialakulhat.

Hasonló eredményt kell hirdetni, ha a különböző korcsoportokba tartozó versenyzőknél – az egy menetre vagy az egész mérkőzésre – engedélyezett rászámolás következik be;

b)      döntő fölény fejre (RSC-H): ilyen döntéssel akkor kell beszüntetni egy mérkőzést, ha a vezetőbíró olyan versenyzőre kényszerül többször számolni, aki a fejre mért kemény ütésektől megroggyant, akit leütöttek;

c)      döntő fölény classic (RSC-C): ha a két versenyző között jelentős pontkülönbség alakul ki, a zsűri elnöke megállítja a mérkőzést és klasszis különbségű győzelmet hirdet ki;

d)     sérülés miatt (RSC-I): ha az egyik versenyző olyan sérülést szenved, hogy nem folytathatja a mérkőzést, vagy annak folytatását a verseny orvosa nem engedélyezi, a mérkőzést a vezetőbíró beszünteti; ilyenkor a nem sérült ökölvívót kell győztesnek kihirdetni.

  1. Győzelem kiütéssel (K.O.-B; K.O.-H): amikor a leütött versenyzőt a vezetőbíró kiszámolja – vagyis kimondja a 10-et (ten-out).
  2. Győzelem diszkvalifikálással (Disq): ilyen eredménnyel győz az a versenyző, akinek ellenfelét a vezetőbíró – szabálytalanságok miatt – már harmadszorra inti meg, vagy szándékos sérülést, vagy harcképtelenné válást okozó szabálytalanság, vagy súlyos sportszerűtlenség miatt a mérkőzés folytatásából kizárja.
  3. Győzelem mérkőzés nélkül (W.O): azt az ökölvívót kell ilyen címen győztesnek hirdetni, akinek ellenfelét az orvos betegnek nyilvánítja (például lázas); vagy a súlyhatáron átesik, vagy ellenfele a szorítóban (a szólítás ellenére) idejében nem jelenik meg.
  4. Nincs mérkőzés (N.C.): amikor a vezetőbíró (vagy a zsűri elnöke) olyan körülmények beállta miatt szünteti be – az első menetben – a mérkőzést, melyek lehetetlenné teszik a küzdelem folytatását, vagy veszélyeztetik a versenyzők testi épségét vagy egészségét. Ilyen esetben az ítélethozatal a versenybíróság hatáskörébe tartozik.

A helyezések eldöntésének szabályai

Az egyéni versenyeken és a bajnokságokon az egyes súlycsoportokon belül kieséses rendszerben folyik a küzdelem. A súlycsoport győztese (bajnoka vagy I. helyezettje) az a versenyző lesz, aki minden ellenfelét legyőzte, míg a II. helyezett az, aki csak a döntőben szenvedett vereséget. A III. helyezettek azok a versenyzők (2 fő) lesznek, akik az elődöntőben szenvedtek vereséget. Az V. helyezett az lesz, akit a negyeddöntőben a későbbi bajnok (I. helyezett) győzött le, míg a VI. helyezett az lesz, aki a negyeddöntőben a későbbi II. helyezettől (ezüstérmestől) szenvedett vereséget. A VII. és a VIII. helyezettek azok a versenyzők lesznek, akik a negyeddöntőben a későbbi III. helyezettektől kaptak ki.

A nemzetközi és a hazai bajnokságokon és versenyeken a súlycsoportokon belül kialakult egyéni sorrend alapján lehet (kell) megállapítani a csapat (ország, illetve klub)- helyezéseket.

A csapathelyezések eldöntésének szempontjai:

a)      Helyezések alapján: azt az országot, csapatot (klubot) kell előrébb rangsorolni, amelynek versenyzői több I. helyezést (bajnokságot) értek el. Egyenlőség esetén a több II. helyezés, majd a több III. helyezés, továbbiakban a több V. és VI. helyezés dönt. Esetleges további egyenlőség esetén a szorítóban elért több győzelem dönt.

b)      A – nem hivatalos – olimpiai pontrendszer alapján: azt a csapatot (klubot) kell előrébb rangsorolni, amelynek összpontszáma (a versenyzők egyéni helyezése alapján kapott pontok összesítése szerint) nagyobb. Az egyéni helyezések (I–VI. hely) pontszámai: 7–5–3.5–2 és 1 pont.

Azonos pontszámot elért csapatok helyezését a következő szempontok alapján kell eldönteni: több I. helyezés; egyenlőség esetén a több II. helyezés, majd a több III., V. és V. helyezés dönt. További egyenlőség esetén a szorítóban elért győzelmek száma dönt.

c)      Az AIBA hivatalos pontrendszere alapján: az olimpiai játékokon, világbajnokságokon; kontinensbajnokságokon, Világkupákon stb. azt az országot kell előrébb rangsorolni, amelynek versenyzői a következő pontrendszer alapján összesítve több pontot érnek el.

A selejtező mérkőzéseken elért minden győzelem 1–1 pontot ér; az elődöntőben győztes versenyzők 2–2 pontot, a döntő győztesei pedig 3–3 pontot kapnak. Pontegyenlőség esetén a csapatok sorrendjét nem kell külön eldönteni.

Advertisements