Fontosabb versenyszabályok

A vívás célja: találatot adni anélkül, hogy kapnánk. Ez a megegyezéses fegyvernemek (tőr-, kardvívás) szabályainak alapja. A támadás akkor kezdődik, amikor nyújtott karral tartott fegyverünkkel érvényes találati felületet fenyegetünk. A támadást vagy ki kell védeni, vagy tökéletesen ki kell zárni. A védés végrehajtásakor a támadási jog átszáll a védekezőre, és az ő visszaszúrását, -vágást kell a fentiek szerint védeni. A kombat fegyvernél (párbajtőr) ilyen megkötések nincsenek, csupán 1/25-öd másodperccel kell az ellenfélnél előbb találni. Ha a két találat ezen időn belül történik, mindkettőnél találat van.
A vívótér (pást) hossza 14 m, szélessége 1,5–2 m, melyet vonalak határolnak. Látható még keresztben egy középvonal, tőle 2 méterrel két felállítási vonal. A hátsó határvonaltól a középvonal felé számított 2 métert világosan meg kell különböztetni a pást többi részétől.
A küzdelem általános szabályai: a fegyvert dobófegyverként használni tilos. A fegyvert egy kézzel kell kezelni és azt a mérkőzés végéig nem szabad cserélni, csak sérülés esetén a vezetőbíró engedélyével. A küzdelem a vezetőbíró rajta vezényszavára kezdődik, és az állj vezényszaváig tart. A két versenyző teste a küzdelem alatt nem érintkezhet, ez tőrben vagy kardban büntetést von maga után. Párbajtőrben csak az esetben, ha ez brutális. A helyváltoztatás megengedett, de a túlhaladó versenyző csak kaphat, és nem adhat találatot. Tilos a fegyvertelen kart védekezésre felhasználni, illetve azzal érvényes találati felületet takarni tőrben és kardban. A határvonalak átlépése tilos, a határvonalat átlépett vívó találatot nem adhat, csak kaphat. A hátsó határvonal két lábbal történő átlépésekor a vezetőbíró technikai találatot ítél a vétkes versenyző ellen.
A küzdelem időtartama: körmérkőzésben 4 perc (5 találatra). Közvetlen kiesésnél 3×3 perc, közte 1 perces pihenővel, csapatban 4 perc minden váltásig. Csak azt a találatot ítélheti meg a vezetőbíró, amelyet a találatjelzőgép szabályosan kijelez. A vezetőbírónak kötelessége a mérkőzés megkezdése előtt a versenyző egyéni felszerelésének szabályosságát a rendelkezésére bocsátott eszközökkel ellenőrizni (súly, résmérő).

Advertisements